Skip to main content
1. Slovenski bosi tek 2011 (featured)

1. Slovenski bosi tek 2011

No, končno sem našel čas za tole poročilo. Najprej nekaj besed o tem kako sem sploh pristal med bosonogci? Hm. Začelo se je ravno z Vitezi dobrega teka, predvsem z Markom Roblekom. Pred kakšnimi dvemi leti sem jih prvič videl teči na Nočni 10ki. Takrat se mi je zdelo vse skupaj čudno, ampak kljub vsemu simpatično. Predvsem se mi je zdelo čudno, ker sem sam vedno tekel z namenom izboljšati osebni čas, to se pa z bosimi nogami ne da. No, in tako sem jih potem srečaval na različnih tekaških prireditvah. Lani sem se srečal z minimalistično obutvijo in samo filozofijo bosega teka. Predvsem me je pritegnilo dejstvo, da si na ta način izboljšaš tehniko teka in na tako preprečiš/odpraviš poškodbe. Ostalo pa je samo pri želji.

1. Slovenski bosi tek
1. Slovenski bosi tek

No, in potem, ko sem se ob koncu lanskega leta ponovno spopadal s poškodbami, sem se le odločil. S 1.1. začnem tudi bosi tek! Nisem se želel popolnoma odpovedal teku v supergah, z bosim tekom ga bom le deloma nadomestil. In res. 1.1. sem naredil svoje prve korake v bosi tek. Glede na letni čas sem pretekel samo kakšen dober kilometer, vseeno začel sem.

Tečaj bosega teka
Tečaj bosega teka

Tako sem do danes pretekel kakšnih 30 kilometrov. Kakšnih večjih težav nisem imel (če odštejem žulje, seveda). Pri tekih do 7 km tudi nisem imel težav z meči. Šele pri teku okrog 12 km sem naslednji dan čutil meča. Ja, pri bosem teku se teče bolj po prstih.

Start
Start

In kako je bilo na 1. Slovenskem bosem teku? Odlično. Kot se že za dogodke, ki jih organizira Marko (in Igor, ter ostali) spodobi, je bilo spet poskrbljeno za vse in vsakogar. Začelo se je s testiranjem minimalistične obutve, predvsem Vibram FiveFingers (VFF) kolekcije. Mimogrede, na koncu sem tudi jaz odšel domov s parom VFF. Sledilo je kratko predavanje in demonstracija bosega teka.

Bosi tek
Bosi tek

Moram reči, da sem bil kar presenečen nad številom udeležencev. Baje nas je bilo preko 50. Nekateri so prišli samo iz firbca, drugi spet po nove izkušnje, ostali pa zaradi druženja. Vsak je zagotovo dobil po kar je prišel. Ob takem čudovitem vzdušju smo se podali v prvi krog. Krog je bil dolg 2 km in vsak si je izbral koliko jih bo pretekel. Trije krogi oz. 7,5 kilometra, je bil tisti limit, po katerem si zavil nazaj na start in si privoščil pivo. In kar nekaj se nas je odločila za najdaljšo razdaljo. In pivo, seveda. Sledila je izmenjava vtisov in žrebanje za čudovite nagrade. 2. Slovenski tek zagotovo bo.

Bosi tek 2.
Bosi tek 2.
Bosi tek 3.
Bosi tek 3.

 

Skupinska
Skupinska
Enhanced by Zemanta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja