ivexterm vademecum comprar quanox peru dosagem ivermectina injetavel para caes ivermectina reino unido ivermectin szájon át Skip to main content

Elektrika

CHONGQING, CHINA - DECEMBER 11: Workers check...
Image by Getty Images via Daylife

Zadnji mesec sem bentil nad visokimi računi za elektriko. Nekako mi ni bilo jasno, kako lahko za 88m² veliko stanovanje porabimo preko 700 kWh (kilovatnih ur). Malo sem spraševal koliko porabijo drugi in ugotovil, da resnično porabimo preveč. Tako sem si izposodil aparat za merjenje porabe električne energije (Voltcraft, Energy Check 3000).

Zastavil sem si plan, da bom izmeril poraba aparatov po vseh sobah, oz. tam kjer se da. Recimo pečica in kuhalna plošča sta priklopljeni direktno na električno omrežje, ravno tako kuhinjski bojler. Po kakšnem tednu sem prišel do zanimivih ugotovitev in tudi našel “krivca” za tako visok račun. Krivec sicer ni sam aparat, ampak mi, ker jih preveč uporabljamo, kljub temu, da ima veliko porabo.

Prvi je sušilni stroj. Ko smo ga pred kakšnim letom in pol kupovali, je bilo večino sušilcev energijskega razreda B. Kar je bilo razreda A je bilo veliko dražje. Tako smo kupili model Whirpool AWZ 8465. Za eno sušenje (program, ki ga največ uporabljamo) porabi 3,1 kWh, kar je veliko. Sprva so nameravali sušilec uporabljati samo pozimi, a je bilo sušenje tako preprosto in seveda hitro, da smo sušili kar vse oprano perilo z njim. Na teden operemo okrog 5-6 strojev perila, kar pomeni ravno toliko rund sušenja. Torej znese okrog 62-74kWh na mesec. Sedaj je pravi čas, da vsaj deloma zmanjšamo stroške in začnemo več sušiti na prostem. Je pa dejanska razlika med perilom posušenim na zraku in perilom posušenim v sušilcu. Slednji je veliko bolj mehak na otip.

Drugi, a naječji porabnik so računalniki. Imamo tri PC-je, od tega je eden namenjen za streženje (strežnik), druga dva pa za običajno delo. Strežnik je prižgan 24 ur na dan, druga dva pa po potrebi, ponavadi vsaj 12 ur ;-) Poraba vseh mašin, vključno s pripadajočo opremo (2 monitorja, laserski tiskalnik, wi-fi usmerjevalnik, HUB in zunanji USB disk) je za povprečen dan kar 4,8 kWh. To pa je skoraj toliko, kot porabi bojler za gretje vode v 4 urah. Prvi ukrepi so ti, da “delovni” mašini ugašmo, če se ve, da jih ne bomo uporabljali čez več, kot 1 uro. Potem sem na eni mašini (ker se da) nastavil delovanje na ekstra varčevalni način in pri obeh izklapljanje monitorjev in diskov po 30 minutah neuporabe.

Koliko se bo vse to poznalo pri računu ne vem. Pred tednom dni sem izpolnil obrazec za prehod na drugega ponudnike energije (Gen-i), vendar se ni še nič zgodilo. Vsekakor poročam, če pridem do kakšnih novih ugotovitev in spoznanj.

6 thoughts to “Elektrika”

 1. Tudi mi si malce bolj podrobno ogledujemo tale gen-i, ampak bomo verjetno tut ostal na elektro gorenjska, na tem novem paketu.

 2. @Sydelle: tega trika pa nisem poznal. Hvala.

  @Fangl: če si opazil se je cena s 23.3. spet povečala. Trenutno v Sloveniji še ni nobene druge konkurence razen Gen-i. Na drugi strani so vse ostale firme ala Elektro *, ki se med seboj dogovarjajo za cene. Po moje še kakšnega znižanja ne bo.
  Za akcijo pa nisem vedel. Včeraj sem domov v podpis dobil pogodbo od Gen-i in bom prebral kakšni so pogoji. Mogoče se pa le vse premika v pravo smer.

 3. Da še jest dodam moje mnenje, ker sem se tudi malo zanimal glede ponudnikov električne energije.
  Tudi sam sem hotel že iz principa da “zajebem” Elektro Gorenjska iti k novemu ponudniku na trgu GEN-I ju, vendar sem se odločil, da raje malo počakam, ker mi ni ravno do tega, da grem pol nazaj na EG oziroma ne vem koliko je kaj administracije kle okol. Mal sem tud cvikal, da ni kakšna fora ker se je GEN-i omenjal v povezavi z Istrabenzom itd… Dejstvo je tudi da 10% nižji stroški na Gen-i niso čisto realni in je v bistvu okoli 5%.
  Pri računu me je najbolj bolelo ker smo bili kaznovani s penali če smo porabili več kot 10kwh na dan. Ker živim v dvostanovanjski hiši z dvema gospodinjstvoma je poraba okolo 23kwh na dan, kar pomeni da 13kwh plačamo penalov.

  Sedaj ko sem pa ujel da ima Elektro Gorenjska od 1.5.2009 akcijo, kjer se plačuje samo realna poraba – se rpavi brez penalov, sem se odločil da ostanemo na Elektro Gorenjska.
  Seveda pa je tukaj spet ena zanka po mojem, ker pri tej akciji podpišeš pogodbo pri kateri plačuješ električno energijo po isit ceni do konca 2010 se mi zdi.
  Zakaj mislim da je zanka?
  Zato ker imam občutek, da se bo električna energija zaradi konkurence in razmer na trgu pocenila, saj veliki porabniki zmanjšujejo proizvodnjo zaradi recesije, s tem pa se pojavi veliko več proste energije za gospodinjstva. In cena bo šla ziher dol, zdej samo ne vem za koliko. Če pa podpišem pogodbo bomo plačevali fiksno trenutno ceno.
  Kaj zdej .. :)

 4. Samo glede perila in sušenja – mi prakticiramo tako, da se perilo najprej posuši zunaj, potem pa smo za 15-20 v sušilcu, toliko da se zmehča in zloži potem (tako tudi večine ni potrebno likati in ne gre elektrika za likalnik, hehe).

  Vsekakor pa pohvalno razmišljanje s strani ekologije, pa tudi manjšega računa ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja