Warning: Creating default object from empty value in /home/humercac/domains/humerca.com/public_html/wp-content/plugins/search-unleashed/models/incoming-search.php on line 27
Skip to main content

Hči jakuze: Spomini hčere mafijca (2008)

Št. strani: 204
Založba: Učila International, d.o.o., Tržič
Letnica izdaje: 2008
Jezik: slovenski
ISBN: 9789610006220
Mere (v mm): 230 x 160
UDK: 821.521-311.2

Hči jakuze: Spomini hčere mafijca

Slika iz Emka.si

Knjiga Hči jakuze je avtobiografija napisana v obliki romana. Prikazuje žalostno življenje hčerke enega od članov japonske mafije (yakuza). Je prvenec avtorice Shoko Tendo.

Knjiga je oglaševana, kot prikaz življenja jakuz. Meni se to ne zdi povsem resnično, ker glavna oseba nima direktnega kontakta, ampak omenjeno življenje občuti samo kot posledico. Do stika pride samo v dveh nivojih. Prvič, kot hčerka člana jakuze občuti najprej bogastvo in kasneje še bedo. Oboje so posledice dejanj očeta. Drugič, kot ljubica nekaterim članom, ki ji ravno tako nudijo darila (bogastvo) in bolečino (bedo). V obeh primerih je rezultat skoraj poguben.

Osebno se mi zdi, da je knjiga bolj prikaz človeške nemoči. Vdajanje mamilom, alkoholu in seksu. Iskanje “ljubezni” skozi omenjene substance in pri tem močno trpeti. Začaran krog iz katerega se je težko rešiti. Seveda knjiga prikaže tudi svetlo plat življenja: upanje v boljše življenje.

Knjiga se bere hitro in od bralca ne pričakuje nikakršnega poznavanja japonske kulture. Črke in razmaki so dovolj veliki. Če te zanima kaj počne japonska mladina (baje ni veliko drugače tudi pri nas) in v kakšno brezno te lahko spravijo mamila in alkohol, potem je ta knjiga zate. Če pa bi rad resnično spoznal življenje jakuz, potem si preberi Confessions of a Yakuza: A Life in Japan’s Underworld.

PRIPOROČAM

Podobni članki:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja