ivermectina piolho preço where can i find ivermectin in south africa does ivermectin kill lice eggs ivermectina dosis para nios de 2 a 3 aos ivermectina en tabletas dosis para que sirve el medicamento simpiox ivermectin tablet dose in hindi goedkoop simpiox Skip to main content

Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo (2008)

Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo
Slika iz strani Založbe Pasadena

Naključje je naneslo, da sem pred kratkim v roke dobil knjigo z naslovom Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo. In bilo je dobro naključje. Knjigo je letos spomladi izdala založba Pasadena v zbirki Ventilator. Kot že (deloma) pove naslov, knjiga govori o razvoju informacijske tehnologije in računalništva v času hladne vojne.

Posebno vlogo v knjigi ima slovensko podjetje Iskra Delta, ki je bilo v tistem času eno izmed vodilnih podjetji na področju računalniškega razvoja v svetu. V 80. letih je podjetje konkuriralo velik ameriškim podjetjem, kot sta IBM in Digital Equipment Corporation (DEC). Za njihove izdelke sta se med drugimi zanimala Kitajska in Rusija. Amerika pa se je počutila ogroženo.

Avtor Janez Škrubej je bil direktor podjetja Iskra Delta vse od ustanovitve pa do propada. Knjiga je še posebej zanimiva iz vsaj dveh razlogov. prvi razlog je ta, da prikaže zgodovinski razvoj in vzroke za hitri vzpon računalniške in informacijske tehnologije v svetu, še prav posebej v Ameriki. Drugi razlog pa je, da je v tehnološki bitki za razvoj in prevlado, zelo uspešno sodelovalo slovensko podjetje.

Skozi knjigo spoznamo tudi politično ureditev v takratni Jugoslaviji in razmere na področju razvoja. Lepo so prikazane razlike med razvojem zahoda in vzhoda, navedeni pa so tudi razlogi za stanje kakršno je takrat bilo. Zanimivo je, da je Iskra Delta imela vse možnosti, da postane vodilno svetovno podjetje in danes bi Sloveniji lahko imeli veliko podjetje, ki bi prinašalo ogromne dobičke. A ker v tistem času razmere na vzhodu niso bile niti slučajno primerne za hiter razvoj podjetij, je Iskra Delta končala svoj vzpon z zaprtjem.

Na spletni strani Kiberpipin računalniški muzej, si lahko ogledate dva izdelka Iskre Delta:

Iskra Delta Triglav
Iskra Delta Partner

PRIPOROČAM

Reblog this post [with Zemanta]

4 thoughts to “Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo (2008)”

  1. Sve ako se i složimo da je u knjizi obrađena samo Janezova istina (jer svatko, naravno, ima svoju) ne možemo ne primijetiti kako su nas na računalnom (a kasnije i na političkom) planu uspješno razbile strane tajne službe i njihovi “domaći pomagači” te primitivizam i neukost vladajućih struktura koje nisu mogle / htjele shvatiti važnost kompanije kakva je bila Delta.
    Kažem Delta a ne Iskra delta jer udruživanje sa Iskrom je bio već korak prema uništenju jedne fantastične priče…

    Pročitajte svakako

  2. Sem prebral in je res zanimiva knjiga. Res so velik dosegl in se dolg upiral politiki, ki pa itak nikol ne naredi tako kot bi morala. Imam občutek, da politiki (vsaj pri nas) namenoma zavirajo nekoga, ki bi lahko (pozitivno) izstopal iz našega povprečja. Še posebej, če se jim ne podredi in prepusti velik del pogače njim. No, če pa to storiš si pa itak zajebal vse :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja