quanox locion para que sirve ivermectina 6mg c/ 4 comprimidos genérico vitamedic how to treat heartworms with ivermectin levne ivermectine se puede tomar ivermectina de uso veterinario Skip to main content

Letni napredek pri teku

Description unavailable
Image by Trendѕetter via Flickr

Pred kratkim sva po enem teku z Mihom sedela pred lokalom in pila pivo. Pogovor je tekel o teku. Naenkrat sem mi je porodilo vprašanje koliko lahko tekač napreduje v enem letu? Zavedam se, da to ni preprosto vprašanje in da zajema veliko različnih dejavnikov, pa vseeno. V nadaljevanju se bom teme dotaknil bolj iz praktičnega vidika ter iz izkušenj.

Iz lastnih izkušenj vem, da je napredek najbolj občuten pri dolžini, ki jo lahko pretečemo. Torej, če tečemo z enakim tempom in postopoma povečujemo razdaljo, lahko v enem letu preidemo celo na polmaratonsko razdaljo. V ekstremnih primerih celo na maratonsko, kar pa zagotovo ni priporočljivo. Osnovni ključi za napredek so seveda motivacija, vztrajnost in doslednost. Veliko pa k napredku pripomorejo različne oblike teka. Primer so recimo daljši teki v enakomernem, počasnem tempu (med 70 in 80 % najvišjega srčnega utripa) ali pa intervali. Seveda je napredek drugačen pri tekačih začetnikih, kot pa pri izkušenih tekačih. Pri začetnikih se telo šele navaja na obremenitve in spremembe, ki jih prinaša in zahteva tek, pri izkušenejših tekačih pa je telo že utečeno.

Tekači začetniki
Pri začetnikih je napredek veliko bolj viden. Razlog je ta, da začetnik začenja iz nič. Ponavadi prvi teki niso daljši od kilometra in v večini primerov je še ta kilometer sestavljen iz kombinacije hoje in teka. To je tudi pravilen začetek, da se telo postopoma privadi na spremembe. In za prvo polovico leta je priporočljivo samo teči oz. preiti iz kombinacije hoje in teka v samo tek. V tem času se razdalja počasi povečuje do nekje 6 do 10 km. Več kot 10 km v pol leta se iz mojih izkušenj zdi prevelika sprememba za telo. Možnosti za poškodbe so večje, še posebej prisotne so bolečine v sklepih. Seveda je to odvisno o posameznika. Lahko je bil pred tem popolnoma neaktiven, lahko pa si je samo izbral drug šport. Toliko o razdalji. Kaj pa hitrost? Hitrost se po mojem mnenju povečuje bolj počasi. Še posebej, ker na začetku težko tečemo hitreje. Vsekakor pa se hitro povečuje tudi vzdržljivost, ki je povezana s povečevanjem razdalje. Povečanje hitrosti ali razdalje? Po mojih izkušnjah je bolje, da najprej pretečemo neko razdaljo (recimo 5 km) in nekaj časa ostajamo pri tem, dokler je ne pretečemo lažje. Takrat poskušamo malo povečati hitrost. Šele nato spet postopoma povečujemo razdaljo in postopek ponovimo. Zaradi omenjenih razlogov je mogoče čas zmanjšati tudi za več kot 10 minut v enem letu. Seveda pa se enkrat (recimo po dveh letih) znajdemo na točki, ko nismo več začetniki in telo se navadi na enolični trening. Takrat pa je potrebno pretiti na druge oblike teka.

Izkušeni tekači
Kaj pa izkušeni tekači? Tukaj so stvari nekoliko drugačne. Izkušen tekač z lahkoto preteče 10 km ali več.  Telo je prilagojeno na napore in sile, ki nastajajo pri teku. Večinoma so cilji teči hitreje, pri nekaterih pa tudi teči čim dlje. Osebno sem trenutno na točki, ko si želim izboljšati časa na 10 in 21 km. Da bi pretekel maraton, pa še ni med mojimi cilji. In za koliko lahko tekač v enem letu izboljša čas in pretečeno razadljo? Razdalja po mojem ni noben problem, vse dokler čas ni pomemben. Potrebno je samo postopoma povečevati razdaljo. Izboljšati čas je pa že težje. Tukaj ni dovolj, da čim več tečemo, ampak se je potrebno že posluževati raznih oblik teka. Najbolj do izraza pridejo intervali, daljši teki v enakomernem, počasnem tempu, tek v hrib in šprinti.  V zadnjih treh letih sem začel na treningu uporabljati omenjene vrste teka in opazil letni napredek za pribljižno tri minute na razdaljah 10 in 21 km. Je to maksimum? Letos sem že napredoval za 3 minute, sedaj pa se pripravljam po programu za polmaraton v 1 uri in 30 minut. Je možno, da bi napredoval za recimo dodatne tri minute? To bom videl na 14. Ljubljanskem maratonu, ki bo 25. oktobra.

In kakšen je zaključek? Točnega odgovora ni, ker smo si ljudje/tekači zelo različni. Vsekakor pa velja brez motivacije, vztrajnost in doslednost, ni pravih rezultatov in ni tiste prave ljubezni do teka.

One thought to “Letni napredek pri teku”

  1. Večinoma se strinjam s tabo, se mi pa zdi nekaj za poudarit. Lahko tečeš vsak dan po n kilometrov in imaš konec leta 2000 pretečenih km, pa bo izboljšava rezultata manjša kot če pretečeš 1000km in imaš vmes treninge hitrosti kot so tek v klanec in intervali.
    Osebno se slednjih dveh še nisem posluževal, vsaj s pametnim pristopom ne in doslednostjo.

    Kot rečeno po tvojem LMju se začnem pripravljat na LM2010, da vidim česa sem še sposoben pri teh letih.
    Dotaknila pa se me je beseda DOSLEDNOST. Kle mam se mal rezerve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja