Warning: Creating default object from empty value in /home/humercac/domains/humerca.com/public_html/wp-content/plugins/search-unleashed/models/incoming-search.php on line 27
Skip to main content

Nasvet za tekače začetnike: kako se obleči

Tek je zadnjih 6 let postal pomemben del mojega življenja. V vseh teh letih sem spoznal veliko lepih in tudi kakšno grdo stran teka. Veliko sem se naučil.

Vsako leto nas je več. Tekačic in tekačev, seveda. In za vsakega novega tekača se začne čudovita, ampak naporna pot. Pri vsakem začetku so vprašanja, zato so vsi nasveti dobrodošli.

Title This Tuesday: Now That’s What I Call a Brisk Run
Title This Tuesday: Now That’s What I Call a Brisk Run (vir: ex-boyfriendcollection.com)

Velikokrat na tekmah in treningu srečujem tekačice in tekače, ki so, vsaj po mojem mnenju, neprimerno oblečeni. Ne govorim o stilu oblačenja, temveč o oblačenju vremenu in temperaturi primerno. Večina teh tekačev je preveč oblečenih. Ravno danes sem srečal dva tekača oblečena v dolge tekaške hlače in dolgo tekaško majico. Eden pa je imel preko oblečen še brezrokavnik. Temperatura zraka je bila vsaj 17°C, grel pa nas je tudi sonček. Še nekaj takih primerov sem zasledil lani na maratonu treh src. Pri 25°C je kar nekaj tekačev teklo v majici z dolgimi rokavi ali dolgimi hlačami. Ni čudno, da so v času polmaratona rešilci vozili, kot nori. Najbolj nenavadno tekaško opremo pa sem zasledil pri enem tekmovalcu kakšni dve leti nazaj. Bilo je na Ljubljanskem maratonu in v nekem trenutku sem prehitel tekmovalca v kavbojkah in srajci! Svašta.

Vsem začetnikom bi rad povedal naslednje. Pri oblačenju za tek si zapomni, da se telo segreje za vsaj 8 do 10°C. To pomeni, da se pri preveč obleke telo bolj segreva in poti. Ravno izguba vode je ključnega pomena. Vsak procent izgubljene vode iz telesa pomeni zmanjšanje sposobnosti. Zato je potrebno hlajenje in nadomeščanje tekočine. Bolj, ko se približujemo temperaturi 25°C, bolj se potimo.

Že če dehidracija znaša 1 do 2% telesne teže, pride do pomembnega zmanjšanja fizičnih sposobnosti. Več kot 5% dehidracija pa zmanjša telesne zmogljivosti za 30%, če imamo srečo, da prej ne doživimo vročinskega udara. (Gibanje je življenje, 2004)

Pri izbiri oblačil za tek k zunanji temperaturi prišteješ 10°C in se na podlagi tega odločiš kaj obleči. Osebno do 10°C (vsaj na tekmah) nosim kratke hlače in majico. V primeru hladnega vetra pod majico oblečem tekaško perilo (kratka majica) ali oblečem dolgo majico.

Pod 10°C se že odločam za dolge tekaške hlače in dolgo majico. Spet je odvisno od vetra. Šele pri temperaturah pod 5°C preko oblečem tudi tanko soft shell jakno. Ko temperature padejo pod 0°C pa sledijo smučarske žabe pod tekaškimi hlačami ter dvojne ali celo trojne majice pod jakno. Važno je, da oblečemo več slojev.

Countdown to Summer, ultraorange.net
Countdown to Summer (vir: ultraorange.net)

Vem, da smo si ljudje zelo različni in nekateri se odlično počutijo, če so oblečeni malo bolj topleje, drugi nekoliko manj. Vsak s časom in tekom ugotovi kaj je zanj najbolje. Če sem komu pomagal pa toliko bolje.

Dodajam še nekaj povezav na strani, ki lahko pomagajo pri odločitvi kaj obleči:

4 thoughts to “Nasvet za tekače začetnike: kako se obleči”

  1. Dober članek. Sam sem pred enim letom začel teč in nisem vedel kaj si kupiti za tečt. Problem je bil tudi v tem, ker nisem vedel ali bom to od tefaj resno počel ali ne in koliko sploh denarja notri vložit.

  2. @Domen: Sam osebno maratona še nisem tekel. Vem pa, da se pri 5°C enako oblečem za 10 km ali za 21 km. Meni osebno razdalja ne spremeni količine obleke, spremeni pa mi jo intenzivnost – hitrost. Če bom tekel lahkotni, počasen tek sem lahko tudi malce bolj oblečen, pri hitrih tekih (posebej tekme) pa oblečem samo toliko, da me ne bo 10 minut po štartu zeblo.

  3. Pri vseh outdoor aktivnostih vsak človek sčasoma sam zase ugotovi, koliko mora biti oblečen, da mu to najbolj odgovarja. Različno oblečeni ljudje v istem trenutku tako še ne pomenijo, da je nekdo oblečen prav, drugi pa narobe, tako da si še najbolj velja zapomniti zadnji odstavek tvojega prispevka. Je pa res, da več kot 3 sloji niso potrebni nikdar. Ko si bil že ravno pri teku, si verjetno pozabil omenit še dolžino teka. Denimo pri 5 stopinjah verjetno ne greš enako oblečen na maraton 10km kot na maraton 42km. Ali pač??

  4. Ohjej, kolikokrat sredi poletja/jeseni/pomladi srečam tekače, ki so oblečeni kot sredi najhujše zime… IN so rdeči v obraz in pihajo in stokajo. Najraje bi jim kaj rekla.
    Saj ne, da sem izkušena tekačica, to počnem šele poldrugo leto, a vseeno…
    Aja, pa še ena. Ne razumem žensk, ki tečejo z nikakvimi nedrčki, dojke pa jim opletajo gor in dol, levo desno. Za i-pode in fancy gadžete jim ne zmanjka denarja, za kvalitetne nedrčke pa????

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja