Warning: Creating default object from empty value in /home/humercac/domains/humerca.com/public_html/wp-content/plugins/search-unleashed/models/incoming-search.php on line 27
Skip to main content

Packi

Melted trash can in Prague
Image via Wikipedia

Vedno, ko nesem ločene odpadke na ekološki otok se med potjo sprašujem kakšne traparije in svinjarije bom danes videl v kontejnerjih. Pa ne govorim o smeteh samih. Govorim o tem, da nekateri ljudje v namenske kontejnerje mečejo smeti, ki tja ne spadajo. Niti slučajno ne. Enostavno ne razumem kako lahko nekdo misli, da polomljeni lopar za tenis spada med plastične odpadke? Ali, da je lesena polica kovinski odpadek? Koliko plastičnih vrečk sem že videl med kovino in papirjem. Da ne govorim o električnem (izoliranem) vodniku med plastiko in lesnih zabojih v kovini.

Pri nas že več kot 5 let vse smeti ločujemo. Priznam, da sem včasih še vedno v dilemi kam spada določen odpadek. Ponavadi so najbolj nejasne embalaže, ki so v osnovi narejene iz kovine, so pa prevlečene s plastjo plastike. Prav škoda je, da ne obstaja zakon, ki bi določal obvezno označevanje embalaže z znaki kakšne vrste odpadek je. Za plastične izdelke že obstajajo oznake PET, ki ji nekateri proizvajalci že tiskajo na embalažo. Drugje tega še nisem zasledil.

V našem bloku smo imeli dva kontejnerja. Večinoma je bil eden skoraj prazen in smo se odločili, da ga vrnemo. Poleg tega sva s sosedom zraven  kontejnerja nalepila napis, da naj čim več odpadkov ločujejo. Ekološki otok je od našega kontejnerja za “navadne” smeti oddaljen celih 10 metrov. Pa še vedno se v kontejnerju znajdejo cele kartonaste škatle in podobne smeti.

Očitno bo za nekatere ljudi edini vzvod, ki jim bo premaknil mišljenje ta, da bodo ljudje, ki ločujejo odpadke, finančno ali drugače nagrajeni. Recimo v tem smislu, da plačujejo manj za komunalne storitve.

3 thoughts to “Packi”

  1. Hehe, po eni strani mata prav, po drugi strani se tudi sam sprašujem kako gredo zadeve naprej od ekoloških otokov. Slišal sem že vsega boga, tako da ne vem več kaj naj verjamem. Zanimivo je bilo v nemčiji, kjer so šli tako daleč, da lahko preverjajo vsebino ločenih smeti in posameznika oglobijo, v koliko ne izvaja zadev pravilno. Res je, da bi pri nas nekdo lahko tako nagajal sosedu, ampak to se tam bojda ni pojavljalo. Seveda je primer podan za individualne hiše, tako da bi bilo zanimivo videti, kako drugje rešujejo večstanovanski problem ločevanja odpadkov. Trenutno imam problem z odlaganjem ločenih odpadkov tudi sam, saj so vsi zabojniki “zaklenjeni” in človek ne more dostojno oddati skupine ločenih odpadkov. Se trudimo…

  2. Nagrajevanje v večstanovanjskih objektih ni izvedljivo :(
    V “smetarnici” našega bloka sem obesil prijazno obvestilo (opremil sem ga z grafiko in celo podpisal sem se) za spodbujanje ločevanja a so nekateri tako trdi (mislim, da ni problem v nepismenosti), da še vedno vanj mečejo papir, karton, plastenke,… Bo potrebno pristopit na bolj agresiven način… še razmišljam kako.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja