Warning: Creating default object from empty value in /home/humercac/domains/humerca.com/public_html/wp-content/plugins/search-unleashed/models/incoming-search.php on line 27
Skip to main content

#Paleovember ali #paleoizziv 2012

Kaj je paleovember? Kaj je paleo izziv? O tem je bilo ta mesec že veliko povedanega. Zakrivila sta ga Marko in Igor. Za kazen sta morala cel mesec odgovarjati na vsa mogoča vprašanja na temo paleo prehrane :-) Še posebej na družbenih omrežjih se je o tem veliko govorilo. Velika je tudi verjetnost, da je kdo od tvojih znancev, prijateljev ali članov družine, celo sodeloval pri tem izzivu. In kaj smo izzivali? Zdravje in dobro počutje. No, pa še kaj drugega.  Nekateri so se ga lotili iz radovednosti, drugi zaradi izgube odvečnih kilogramov, spet tretji zaradi lažje hrane. Sam sem se izziva lotil zaradi nečesa drugega. V bistvu zaradi dveh stvari. Kot prvo sem sam sebi želel dokazati, da zmorem en mesec preživeti z odrekanjem, drugi, glavni razlog pa je bil tek. Želel sem preizkusiti kako paleo prehrana vpliva na tek. Sam tečem 4-5 krat na teden, teke med 8 do 22 km. In ravno pri daljših tekih sem želel telo pripraviti na to, da zaradi zmanjšanja ogljikovih hidratov (OH), hitro preklopi na kurjenje maščob. In ker je izkoristek kurjenja maščob manjši, kot pri kurjenju OH, sem želel to preizkusiti v praksi. Sicer sem zadevo malo premalo razmislil in sem potem malo improviziral. In kako mi je šlo?

Prvih pet dni je bilo najbolj kritičnih. Že drugi dan prehranjevanja z zelenjavo sem ugotovil, da nimam dovolj energije. Takrat sem ugotovil, da bo potrebno več jesti, predvsem mesa. Počasi sem se navajal na vsakodnevno planiranje nakupov in pripravljanja obrokov v naprej. Zaradi začetne vneme nisem še občutil vseh teh priprav, kot problem. Kmalu se je tudi pokazalo, da je taka prehrana dražja ob običajne. Tudi zaloge je bilo potrebno hitreje obnavljati, predvsem zelenjavo in sadje. Po kakšnem tednu dni so popustile prebavne motnje, ampak energije še ni bilo od nikoder. Takrat sem več začel jesti razne oreščke, tako da sem lahko samo za malico pojedel celo vrečko pistacij. V veliko pomoč so mi bili zapisi so-izzivalcev na FB-ju, ki so večinoma imeli podobne težave. Veliko je bilo objavljenih tudi paleo receptov iz katerih sem črpal ideje, kako iz relativno malo sestavin pripraviti obrok. Na krožniku so največkrat pristala jajca v raznih oblikah. Jajca so bila kar dnevna stalnica, še posebej pri zajtrku. Vse skupaj pa se je počasi začelo obračati na bolje šele nekje po 15. dnevu. Takrat sem spet začutil energijo pri teku, pa tudi najhujše krize so bile mimo. V prvih tednih sem zelo pogrešal kruh in krompir, da o pivu sploh ne govorim. Zanimivo je tudi to, da sladke hrane nisem preveč pogrešal. Pa toliko radenske, kot sem jo pa spil v tem mesecu je nisem kar nekaj let. Večinoma zvečer, ko so drugi pili pivo ali kakšno drugo alkoholno pijačo.

Vsega skupaj sem odtekel 11 tekov, kar je naneslo malo manj kot 100 km. Manj kot sem si zamislil, razlog pa je bila poškodba zadnje stegenske mišice, ki se mi vleče že drugi mesec. Že tretji dan sem šel teči daljši (16 km) tek in sem se komaj privlekel domov. Ker sem se že na začetku odločil, da bom pri daljših tekih poskusil piti vsaj regeneracijski napitek, sem ga zlil vase in…doživel šok. No, vsaj telo ga je. Na enkrat sem se počutil tako slabo, da sem kakšne tri ure lahko samo ležal. V drugem tednu sem večinoma počival, pa tudi energije ni bilo. V tretjem tednu pa so stvari spet stekle. Lahko sem pretekel recimo 10 km brez težav, tudi pri hitrejšem tempu. Vsekakor je bilo tekov premalo za kakšno resnejšo ugotovitev glede kurjenja maščob. Sem pa ugotovil, da se teke nekje do 15 km, da  preteči s paleo prehrano, z dodatnimi oreščki, suhim in svežim sadjem. Seveda v zmernem tempu, za kakšne hitrejše teke in večje napore je pa potrebno dodati več OH.

Tehtanje
Tehtanje

Moj cilj je bil tudi izgubiti nekaj kilogramov, bolj natančno 1,5 kg. Po kakšni večji izgubi teže pač nimam potreb. Procenta maščobe nisem meril, ker nisem mogel upravičiti zamenjave stare tehtnice :-) Preko prsi se mere niso spremenile, čez trebuh pa sem izgubil 2 cm. Moram reči, da me je v prvih dneh skrbelo, da bo šla teža prehitro navzdol, saj sem v prvih 2 dneh izgubil več, kot pol kilograma. Seveda je bilo v tej številki največ vode. Teža se je kasneje spet dvignila. Vsekakor sem do zadnjega dne uspel priti pod želeno težo: 70 kg. In to brez stradanja. V bistvu se mi je zdelo, da ves čas nekaj jem. Večinoma sem zobal oreščke in suho sadje (fige in datlji). V celem mescu sem od sladkih zadev pojedel samo malo ploščico 85% kakavove čokolade, drugače pa največ banan z medom in suho sadje. Enkrat sem si naredil še paleo kokosove krogljice.  To je bil ves sladki del prehrane. Na to sem zelo ponosen. V celem mescu sem se kar dobro izogibal alkoholu. Popil sem samo 3 kozarce belega vina! Še ena zmaga :-) Mlečnim izdelkom se nisem mogel odreči v celoti, saj sem občasno jedel sir in pil malo jogurta. Med izzivom sem si izbral tudi nekaj vaj, ki sem jih izvajal 1-krat, včasih tudi 2-krat na dan. Največja pomanjkljivost, ki se mi pa vleče že nekaj časa (let) pa je premalo spanja. Mogoče bi celotni izziv bil lažji, če bi mi uspelo spati 8 ur ali več, tako pa ostajam pri skromnih 5. do 7. urah.

Foto rezultat
Foto rezultat

In kaj naj rečem za zaključek? Odlična izkušnja. Zdržal sem do konca, čisto do konca. Najbolj mi je zanimivo dejstvo,  da sem se v celem mesecu počutil prenajedenega samo enkrat. Vse ostale dni sem bil pač samo sit. Ob koncu izziva ne pogrešam sladkih zadev, še najbolj se veselim piva :-) in kruha. Ampak, kruha samo iz tega razloga, ker je hitra in priročna hrana. S paleo prehrano se, da normalno živeti in športati (rekreativno), bi pa rekel, da pa kakšnih bistvenih sprememb nisem našel. Je odličen način za zdrav način izgube odvečnih kilogramov. V naslednjih mesecih sledi samo delni paleo, kar pomeni, da bo zajtrk ne-paleo, večerja paleo, vsi ostali obroki pa nekje vmes :-D

P.S.: Danes sem si po mesecu dni odprl prvo pivo in ugotovil, da ga pa le nisem tako pogrešal :-D

4 thoughts to “#Paleovember ali #paleoizziv 2012”

  1. Jaz sem zdaj na svojem paleo mesecu in sem te čisto slučajno našel, sploh nisem vedel, da imaš blog. Danes grem na drugi paleo tek in bomo videli, kako bo, na prvem ni bilo nekih večjih težav, bil pa je dobra 9ka. Sem pa res na oreščkih precej, nič ali skoraj nič pa sadja. Bomo videli kako bo, zdaj je komaj 5 dan.

  2. Zdaj,ko bo malo prostih dni bom spet začela,ker že prav pogrešam tek in v tem uživam,ker vsa energija gre nekako iz mene. Sonček in prvi prosti dan bosta prava kombinacija. Fotkal si se pa tko k une,k fotografirajo preden jiha zaprejo. Lol;)) Super,da ti je ratalo. Bom verjetno res preizkusila. Se oglasim za kakšen info,predvsem glede grešk s sladkarijami. O.o:)

  3. Hvala. Odlična motivacija so taki sončni dnevi, kot je danes. Drugače je pa še vedno najbolje nič ne razmišljat, se samo obleči in iti :-) Januar zna biti super mesec za paleo. Če bo potreba se ga tudi sam lotim, trenutno mi še gre brez basanja :-) Če se odločiš malo sporočaj kako ti gre in če boš rabila kakšne info. pa samo vprašaj.

  4. Zdaj pa vem, kaj je ta paleonovember.:)) Dobro si zdržal.Bravo. Jaz sem pa čisto izpustila tek v teh decembrskih dneh. Se moram vrnit na proge nazaj. Kakšna ideja za motivacijo mogoče? Bom pa mogla imet paleojanuar, zarad vseh sladkarij.:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja