Warning: Creating default object from empty value in /home/humercac/domains/humerca.com/public_html/wp-content/plugins/search-unleashed/models/incoming-search.php on line 27
Skip to main content

Sinhronizacija zaznamkov med brskalniki Firefox

Firefox + Foxmarks

Že nekaj časa nazaj sem ugotovil, da potrebujem sinhronizacijo različnih oz. centraliziran način hranjenja in deljenja podatkov. Ti podatki so: elektronska pošta (IMAP), koledar (Thunderbird<->Google Calendar), adresar in zaznamki. Rešitev za sinhronizacijo elektronske pošte je uporaba protokola IMAP. Ena od rešitev za sinhronizacijo koledarja sem opisal že v eni od prejšnjih objav, za adresar pa je rešitev LDAP, vendar Thunderbird klient (trenutno) omogoča samo branje iz LDAP-a. Za zadnje podatke – zaznamke – pa sem našel rešitev včeraj zvečer.

Na vseh računalnikah uporabljam brskalnik Firefox. In iz tega sem izhajal. Najprej sem na hitro pobrskal po najboljšem čudežnem iskalniku Google-u, vendar nisem našel nobene ustrezne rešitve. Potem pa sem pobrskal po razširitvah za Firefox in našel nekaj možnih rešitev. Zamislil pa sem si, da bi rad imel zaznamke kar na svojem strežniku. Ampak pri branju kratkih opisov nobena rešitev ni ponujala omenjenega. Na koncu sem se odločil, da bom namestil razširitev Foxmarks Bookmark Synchronizer. Pri namestitvi je bila potrebna registracija na spletni strani. Zadevo sem potem preizkusil na dveh računalnikih in je delovala.

Potem pa sem v nastavitvah razširitve našel možnost “Use own server”. Takoj so se mi zableščale oči. Prebral sem malo več o tej možnosti in ugotovil, da je možno uporabiti svoj server (ali eno od računalnikov) preko protokola WebDAV ali FTP. Ker je bilo omenjeno, da je WebDAV veliko hitrejši sem se spomnil, da sem ga že imel nameščenega, saj sem ga uporabljal pri testiranju sinhronizacije koledarja med različnimi klienti. Najprej sem naredil varnostno kopijo zaznamkov in na strežniku kreiral prazno datoteko z imenom “bookmarks.html”. V nastavitve razširitve sem vpisal pot do WebDAV mape oz. datoteke in popravil podatke za prijavo. Uporabil sem možnost “Force overwrite of server bookmarks” in tako prenesel vse zaznamke na server. Na drugem računalniku sem ravno tako popravil podatke in naredil sinhronizacijo in zadeva deluje.

Tako imam na svojem strežniku centralno datoteko zaznamkov in pa vsak klient ima svojo kopijo datoteke. Ravno je centralna datoteka na strežniku, kjer se vsak dan izvaja varnostno kopiranje. Sedaj moram še počakati, da bo Thunderbird omogočal popravljanje in dodajanje v LDAP in da bo spletna aplikacija Kronolith omogočala sinhronizacijo preko WebDAV.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja