Skip to main content

Snežni tek, kot nadomestilo za tek

OPOZORILO!
TEK TE LAHKO ZASVOJI IN TE PRIPRAVI DO TEGA, DA POČNEŠ ČUDNE STVARI. LAHKO SE CELO ZGODI, DA TEČEŠ PO SVEŽEM SNEGU, LEDU ALI BROZGI, ZJUTRAJ ALI PONOČI. LAHKO PA KAR V POHODNIŠKIH ČEVLJIH.

V ponedeljek so v naše kraje prišle prve snežinke. Pa ne samo nekaj, kar veliko jih je bilo. In prva misel, ki sem jo začel premlevati, je bila, kaj bo z mojim tekom. Namreč, lanska zima je bila zelo mila in možnosti za tek je bilo veliko. Letos pa kaže bolj slabo. Pločniki in nekatere ceste v Radovljici so še vedno delno zasneženi in ledeni. Temperature so večinoma okrog, a še rajši pa pod lediščem, kar ne daje večjega upanja. Kot kaže bomo mogoče imeli celo pravo zimo. Za nameček pa je še začelo snežiti. In kaj sedaj? Kje naj tečem?


Idila zimskega teka

Tek je postal del mojega življenja. Enostavno si ne morem predstavljati tedna brez teka, ali vsaj brez rekreacije. In tako sem premišljeval kako bom tekel ali vsaj nadomestil tek. Ugotovil sem, da pogoji za tek na smučeh še niso idealni… in blink!, dobil preblisk. Zakaj pa ne bi tekel kar po snegu?


Jaz in sneg

Pa sem si obul gojzarje, oblekel pohodniške hlače, tekaško jakno, nataknil kapo in rokavice. In sem šel. OK, in sem tekel. Prvi občutki so bili prav prijetni. Zaradi upora snega in teže gojzarjev je tek v snegu težji, kot normalni tek. Še najbolj je podoben teku po pesku ali mivki. A še nekoliko težji zaradi vse obleke in obutve. Pri takem teku se porabi več energije in  preteče krajše razdalje, kot pri normalnem. Hitrost je skoraj za  2 minuti na minuto počasnejši. Po teku sem bil prav prijetno utrujen. Še posebej po drugem, 45. minutnem, teku. Zraven bi lahko uporabljal še palice in vadba bi bila popolna. Ampak, to bi bil že prevelik odklon od pravega teka. Je pa zares čudovito teči po vseh tistih svetlikajočih se kristalih, sončku in tišini. Samo nekateri mimoidoči me čudno gledajo…


Tek pušča sledi


Stopanje


Stopinje


Sonček v snegu

3 thoughts to “Snežni tek, kot nadomestilo za tek”

  1. Danes sem ugotovil, da je za več kot 15 cm snega, potrebno imeti še gamaše. Sem pa tudi opazil, da je pri takem snegu vse skupaj podobno skipingu.

  2. Kaka idila, ti prav zavidam :)

    Tudi jaz sem postal čisto zasvojen s tekom in prav lepo se je meniti z vami oz. prebirati vaše rezultate.

    Ni kaj bo treba enkrat poskusiti ta snežni tek, sam k je snega bolj malo v mojih krajih :(

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja