Warning: Creating default object from empty value in /home/humercac/domains/humerca.com/public_html/wp-content/plugins/search-unleashed/models/incoming-search.php on line 27
Skip to main content

Ubuntu Desktop Edition 7.10

Ubuntu

Z operacijskim sistemom linux se spoznavam že nekaj let. V času, ko sem se odločil, da bi namestil linux na eno staro mašino, sem na internetu in v pogovorih največkrat zasledil ime distribucije Red Hat (RH). Tako sem začel z verzijo 6 (če se prav spominjam) in kasneje prešel na distribucijo Fedora Core (FC). Že od samega začetka pa sem se tudi odločil, da vedno namestim sistem v tekstovni obliki (ukazna vrstica) in ga uporabljam kot strežnik. Sigurno je bilo to zaradi tega, ker se mi je zdelo upravljanje preko ukazne vrstice tako “profesionalno” in “kul”.

No, pred časom pa sem v službi dobil v uporabo en prenosnik (HP Compaq nx 7300) in sem se odločil, da bom nanj namestil poleg sistema Windows XP, še linux sistem. Skratka “dual boot”. Seveda sem najprej namestil FC 7 in imel težave preden sem usposobil brezžično kartico. Pred nekaj dnevi pa mi je prijatelj Hob omenil, da bo v katkem izšla nova verzija distribucije Ubuntu in da bo oh in sploh super. No, in sem čez FC namestil Ubuntu 7.10 Desktop Edition.

Namestitev je bila malce drugačna, kot sem bil navajen iz FC. Namreč, iz CD-ja se zažene kar cel, popolnoma delujoč sistem, ki pa omogoča tudi namestitev. To se mi zdi zelo dobra ideja saj lahko sistem najprej preizkusiš, in če želiš ga potem namestiš. Namestitev je bila lahka in hitra (okrog 20 minut). Razlika z FC je bila v tem, da nisem mogel izbrati programov, ki jih želim namestiti. To sem lahko naredil šele potem, ko je bil sistem nameščen. Poleg tega nikjer ni bilo potrebno določiti gesla za uporabnika “root”, kar me je zmedlo. Ko sem malo pobrskal po google-u, sem šele videl, da se uporabljajo ukazi preko sudo. No, a tudi to se da rešiti takole:

#sudo su –
#passwd root

Potem pa določiš geslo za root. Upal sem, da Ubuntu ne bo imel težav pri zaznavanju brezžične kartice, a sem se zmotil. Kako se problem reši sem opisal tukaj. Kot večina linux sistemov (vsaj namiznih izvedb) je tudi v tem vključenih ogromno (seveda) brezplačnih programov. Toliko sem opazil v dveh dneh, kolikor uporabljam Ubuntu. Še en “screenshot”:

Ubuntu Screenshot
Ubuntu Screenshot (vir: Flickr.com)

Dodano ob 21:38:
Enostavno se dogaja, da ima Ubuntu težave z omrežjem, saj brezžični signal izgine in ga ne morem ponovno ujeti, dokler ne resetiram. Tudi ne morem odpreti nastavitev. Moram preveriti log datoteke.

One thought to “Ubuntu Desktop Edition 7.10”

  1. Moraš imet zinštalirane taprave driverje!
    Jaz sem usposobil DWL 122 G in od tedaj naprej deluje tako kot mora! Uporabil pa sem serialmonkey driverje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja