Skip to main content

Ultramaratonec: izpovedi neustavljivega nočnega tekača (2009)

Ultramaratonec
Ultramaratonec, vir: emka.si

Št. strani: 218
Založba: Sanje d.o.o.
Letnica izdaje: 2009
Jezik: slovenski
ISBN: 9789616767521
Mere (v mm): 240 x 160
UDK: 821.111(73)-94

Avtor Dean Karnazes je odličen ultramaratonec. Ultramaratonec je vsak, ki lahko preteče več kot maraton (42 km). Dean je dokazal, da človeško telo lahko prenese ogromne napore in da zanj en maraton ni noben napor. Začel je s tekom na 50 milj (80 km) in do sedaj pretekel največ 350 milj (560 km) hkrati. To so neverjetni podatki, ki me kot bralca močno fascinirajo. Pretekel je najtežji maraton na svetu: Badwater. To je 135 milj (216 km) dolg tek po Dolini smrti, kjer je povprečna temperatura 50°C. Bil je med prvimi, ki so pretekli maraton na južni tečaj in prvi, ki je to opravil v tekaških čevljih. Na 199 milj (318,4 km) dolgem štafetnem teku je celotno razdaljo pretekel sam in to kar šestkrat! V 80 urah in 44 minutah je nepretrgoma pretekel 350 milj (560 km).

To so samo nekateri veliki dosežki, ki jih je dosegel v svojem življenju. Ni pa bil vedno tako zagrizen tekač. Najprej je bil mladi povzpetnež (japi) in zanimala sta ga samo denar in služba. Potem pa je nekega večera (spet) obul tekaške čevlje in začel teči. Takrat je tekel vso noč. Od takrat dalje je tek postal del njegovega načina življenja. Njegov tipičen dan izgleda nekako tako: vstajanje ob 4h zjutraj, tri ure teka, odpelje otroka v šolo in gre v službo. V času malice (do ene ure) odteče hitri tek. Dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer) naredi 200 sklec, 50 vzgibov in 400 trebušnjakov. Na teden preteče od 100 do 120 milj (160 do 192 km).

Dean Karnazes
Dean Karnazes

Knjiga se bere hitro in je tudi odličen motivacijski pripomoček. Ker, če on lahko preteče 560 km bom pa še jaz en maraton. Na koncu knjige je intervju z avtorjem na temo prehrane, treninga in teka. Zanimiv pa je tudi seznam koliko hrane je pojedel med štefetnem teku – slabih 28.000 kcal.

PRIPOROČAM

4 thoughts to “Ultramaratonec: izpovedi neustavljivega nočnega tekača (2009)”

 1. Samo teorija vas ne bo pripeljala nikamor.saj nobeden ne začne z ultamaratonom.Sam iz lastnih izkušenj vem da se z vajo,voljo in vztrajnostjo da vse.

 2. Pismo tole sem prebral ravno, ko sem se odpravljal spat. Sedaj pa nisem siguren ali naj grem dejansko spat, ali pa naj obujem tekaske cevlje in odtecem celo noč…hmm.. kako se bo odvijala danasnja noc pa bo vec znanega jutri…
  :)
  Dvakrat 200 sklec – a pa je delal taprave ?

 3. @rollback: sam ultramaraton me v bistvu ni niti zanimal (do te knjige). Take razdalje so meni enostavno nepredstavljive. Pa tudi ni mi jasno v čem je čar, da v cilj prideš skoraj po vseh štirih in te potem po možnosti še na nosilih odnesejo. Veliko bolj se mi zdi bistvo, da razdaljo dejansko pretečeš. Gotovo ne razumem te miselnosti ultramaratoncev, ker še maratona nisem pretekel ;-) Glede PR-ja je pa vidna razlika že pri sami spletni predstavitvi.

  Za knjigo pa še sporočim, če jo bom rabil.

 4. preberi še original, morda najdeš še kakšno zanimivo misel…Sicer prevod ni slab, je Capuder kar ujel mentalni fokus ameriške miselnosti (ego na orto)…Karnazes je kul, ni kej, je pa dober dokaz da veličino naredi predvsem dober PR…(Mravlje je recimo naredil bistveno več v laufanju, pa kljub temu, da ni slab PR-jevc v tej prvini ne seže do kolen…)

  Za razširitev obzorij in nadaljne raziskovanje priporočam tole:
  http://www.amazon.com/Born-Run-Hidden-Superathletes-Greatest/dp/0307266303

  lahko tudi posodim, se mi pa izvodov valja po dnevni :-)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja