ivert 12 mg uses ivexterm para que sirve precio ivermectina farmácia de manipulação ivermectina y albendazol ivermectina republica dominicana venta ivermectina para perros precio Skip to main content

Zakaj nekateri “blokarji” nočejo odmetavati snega?

Snow Job
Image by drp via Flickr

Zapis ni namenjen kazanju s prstom. Je samo razmišljanje, zakaj je mentaliteta povprečnega stanovalca v večstanovanjski stavbi (bloku), toliko drugačna od povprečnega stanovalca v hiši. Ali pa je to samo moja zmota? Torej, o čem govorim?

Skoraj 30 let sem živel v hiši. Ko živiš v hiši, spoznaš, kaj vse je potrebno storiti, da hiša ostaja “živa”. Vsa potrebna dela moraš opraviti sam. Nihče jih ne bo namesto tebe. In tako ti skrb pride v podzavest. Enostavno dobiš občutek, kdaj je potrebno prebarvati okna, kdaj prebeliti stene, kako varčevati pri ogrevanju in kdaj zamenjati strešnike. To je tvoja lastnina. To moraš storiti.

In potem sem se preselil v blok. Prvih nekaj mesecev sem se čudil. WTF? Zakaj imajo vsi do konca odprte radiatorje in zraven na stežaj še okna? Zakaj nihče ne zamenja razpadajoče ključavnice? Zakaj nihče ne odmetava snega izpred vhoda ali garaže? Moje prve misli so bile, da večino stanovalcev enostavno ne zanima, kaj se dogaja s skupnimi prostori. Glavno, da je njihovo stanovanje urejeno (ali pa tudi ne). Ne zanima jih, kakšne so njihove pravice in dolžnosti do skupnih prostorov. Vsekakor  pa ne poznajo kakšne so dolžnosti upravnika stavbe. Priznam, tudi sam sem bil v prvih mesecih prepričan, da je za vzdrževanje skupnih prostorov zadolžen izključno upravnik. In sama misel o tem mi je bila prav všeč. No, saj je skoraj tako, ampak upravnik sam ne more izvesti dela, ki ga niso predlagali in potrdili stanovalci. In to tudi ni v njegovem interesu. Do danes še nisem slišal, da bi upravljalec hodil po blokih in ugotavljal, kaj je potrebno popraviti. Pa saj vsi stanovalci vsaj dvakrat dnevno opravimo sprehod po stopnišču. Kaj sem se potem odločil? Ne bom samo skrbel za svoje stanovanje, moral bom tudi malo pogledati po skupnih prostorih.

Wall Of Peace - Moscow
Image by Jeff Bauche._.·´¯) via Flickr

No, prav. Sedaj skrbim za svoje stanovanje in vedno odprem oči, ko hodim po skupnih prostorih. Če vidim kakšno poškodbo, ali se mi zdi, da bi bilo potrebno kaj popraviti/obnoviti/zamenjati, to sporočim na sestanku lastnikov. Če ne želim čakati na edini sestanek, ga lahko skličem kar sam. Torej lahko nekaj naredim, ampak samo, če si tega želim. In prebrati bom moral nekaj literature, da se bom sploh zavedel svojih dolžnosti in pravic. Seveda, postopek ni preprost in niti ne hiter. Prepričati upravnika, da opravi svoje delo, je prav zoprno in vzame ogromno časa. Je pa edini način, da se nekaj naredi v smeri dobrega vzdrževanja stavbe. Še bolje pa je, če se za cilj povežeš s svojim(i) sosedi. Ker tisti pravi način vzdrževanja je ta, da stanovalci sami poiščejo težave in jih posredujejo upravniku, potem pa mu toliko časa dihajo za vrat, da le opravi svoje delo.

Seveda je tukaj velik problem seveda na strani upravnikov. Bi bilo zares tako težko pripraviti zloženko ali informacijsko gradivo za ljudi, ki na novo postanejo “blokarji”? Zloženka bi vsebovala vse osnovne informacije in jih usmerila na dodatno gradivo. Tako bi bili stanovalci bolje ozaveščeni o pravicah in dolžnostih, upravnik pa bi bil s tem prikrajšan za nekaj klicev o temah, ki se jih ne tičejo. Upravniki so zagotovo eden od velikih krivcev za nastalo situacijo. Koliko let so samo zaračunavali stroške upravljanja, storili pa ničesar. Preveč! A še vedno bi stanovalci sami storili veliko, če bi le našli interes. Zagotovo je veliko bolj prijetno ležati na kavču, v kratkih rokavih, pri 25 stopinjah in poslušati, kako lopata za sneg drsa ob asfalt. Ali pa, ko bi bilo potrebno se udeležiti skupnega sestanka in povzdigniti glas, je veliko lažje pomisliti, da sam ničesar ne morem storiti, in ostati doma. Torej, zakaj večinoma sam odmetavam sneg?

5 thoughts to “Zakaj nekateri “blokarji” nočejo odmetavati snega?”

  1. Z zanimanjem sem prebral tvoj opis preselitvene začudenosti.Iz lastnih izkušenj vem, da večina upravnikov deluje po podobnem ključu.
    Vsi pa ne. Injaz sem med njimi. Sam pregledujem objekte najmanj dvakrat mesečno in odpravim napake, z nadzornimi odbori oz. koordinatorji imam redne sestanke in stike ter zelo pazim, da jim dobavitelji nebi zaračunavali kakšne nepotrebne stvari. Ravnokar se bodem s podjetjem Snaga d.o.o. zaradi zaračunavanja virtualnega odvoza odpadkov. In bo še luštno. No upam pa vsaj, da ste zadeve v zadnjih letih spravili v red. LP, Gorazd

  2. @Ales to pomeni, da stanovalci nimate dogovora med sabo in s tem ste dvojno plačevali. Če vam bo Alpdom menjal žarnice bo veliko dražje. Najbolje je, da se dogovorite in sami menjate.

  3. Ja, saj smo menjali zarnice zdaj nonstop vedno samo mi na tem nadstropju, samo… zakaj, ce potem dobis se zaracunano :/

    Obrezovanja se pa lotimo kar sami, glede kosnje pa priznam, da nimam pojma, heh.

  4. Cene storitev, ki jih zaračunajo pogodbena podjetja Alpdoma, so večinoma previsoka. Pri nas je recimo košnjo in obrezovanje opravljal Turk, a smo dosegli, da bo v kratkem zamenjan. Ko enkrat začneš malo seštevati zneske, ugotoviš, da so to bajni denarji. Drugače je pa menjavo žarnic najbolje opraviti sam, ker Alpdom pokliče električarja, ki ti potem zaračuna urno postavko.

  5. Jaz ze skoraj celo zivljenje zivim v bloku, tako, da mi mogoce ni tole nic cudnega, ampak vseeno. Tudi v nasem bloku nas kida sneg le pescica, ponavadi okoli 3je (se kdaj zgodi, da nas je precej). Par let nazaj smo se imeli upravnika in je res naredil vse, ko pa je umrl je pa vecina stvari kar zastala. Hodnike smo cistili sami, sedaj jih cisti nek cistilni servis (menda od alpdoma), ki za to kar precej zaracuna. Trenutno ravno cakamo, da bodo zamenjali zarnice v hodniku, ki jih sicer menjamo sami; ampak sedaj smo na racunu dobili tudi menjavo zarnic, pa cakamo, kdaj se bodo spomnili. Trenutno sta 2 tedna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja